Wino jest jednym z największych osiągnięć człowieka, który przekształcił nietrwały owoc w coś trwałego, a butelka wina oznacza dzielenie się.
Całe życie wina trwa wiele lat, podczas którego zmienia się jego budowa, ujawniają się rzadkie, coraz głębsze zapachy i nowe aromaty, a także osad. Wszystko to wpływa na smak wina i jego głębię.
Czym głębiej i dłużej zamknięte są zapachy i aromaty, tym więcej czasu potrzeba by je uwolnić po otwarciu butelki.
Jest jednak sposób, by pokonać nieznośny czas oczekiwania odkorkowaniu wina i tym samym wydobyć z niego to, co najlepsze w krótszym czasie – proces ten nazywamy dekantacją.
Dekantacja polega na przelaniu wina z butelki do tzw. dekantera – naczynia z szerokim dnem i długą szyją. Celem tego zabiegu jest napowietrzenie wina i uwolnienie zamkniętych w nim zapachów oraz smaków. Dodatkowo ewentualne powstałe w procesie dojrzewania wina naturalne osady pozostają w naczyniu i nie trafiają do naszego kieliszka.