W Starych Gliwicach – dziś dzielnicy Gliwic, kiedyś małej wiosce na pagórku – w budynku spichlerza wzniesionego w XVII wieku stworzyliśmy dla Państwa miejsce, gdzie historia zderza się z nowoczesnością. Starsi mieszkańcy opowiadają legendy jak podczas oblężenia Gliwic w XVII wieku podziemnymi korytarzami ze spichlerza na gliwicką starówkę dostarczana była żywność.

Dzisiaj to my mamy przyjemność serwować Państwu dania kuchni średniowiecznej w nowoczesnej odsłonie. W kuchni używamy żywego ognia w specjalnie zaprojektowanym grillu opalanym drewnem, czyli tak jak w średniowiecznej Polsce.
W nowo powstałej wędzarni wędzimy wędliny, sery i ryby. Własnoręcznie wybrana wołowina sezonowana jest na Państwa oczach. Wszystkie dania doprawiamy ziołami z naszego ogródka. Stworzyliśmy również cukiernię, w której przypominamy staropolskie smaki.

Nazwa tego miejsca zobowiązuje do tego, by wypiekać dla Państwa świeże pieczywo. I to właśnie robimy!
Za całym projektem stoi znany na Śląsku Chef Łukasz Szymon Gamoń.

Szef Kuchni
Łukasz Szymon Gamoń – znany w regionie Szef Kuchni, Rybniczanin z krwi i kości. Swoje doświadczenie zdobywa od 20 lat w restauracjach Górnego Śląska i Podbeskidzia. Pasjonat kulinarny propagujacy kuchnię śląską, nowoczesną oraz swoją autorską. Właśnie dzięki kuchni autorskiej został doceniony przez żółty przewodnik Gault&Millau oraz Poland 100 Best Restaurants. Wyróżnienie to otrzymał jako pierwszy Szef Kuchni z Regionu Rybnickiego i od 4 lat nieprzerwanie utrzymuje się na kartach G&M. Lubi pracę z młodzieżą w szkołach oraz prowadzi warsztaty dla najmłodszych. Prywatnie szczęśliwy mąż.