Dzień Świetego Marcina oznaczał niegdyś zakończenie roku gospodarskiego w rolnictwie i wyznaczał koniec jesieni. Była to też pora oznaczająca, że wszystkie zapasy na zimę zostały już zgromadzone.
Na Świętego Marcina piwnice były już pełne w obfite zapasy żywności na zimę, stąd zwano je „Marcinowymi spichlerzami”.
Z racji świątecznego dnia obowiązywał zwyczaj zanoszenia tłustych gęsi do dworów, klasztorów i kościołów, ponieważ późną jesienią właśnie gęsi są najtłuściejsze i najdorodniejsze.
Dziś jest to jeden z pyszniejszych okresów w polskiej kuchni. Na stołach królują gęsi pieczone, faszerowane, gęsie podroby, pasztety… Czego tylko dusza zapragnie!
W Spichlerzu również znajdziecie gęsie przysmaki, a uroczysty posiłek zwieńczyć możecie naszym oryginalnym Świętomarcinskim deserem.
Zapraszamy od dziś do końca przyszłego tygodnia!
Zapraszamy!