W Starych Gliwicach – dziś dzielnicy Gliwic, kiedyś małej wiosce na pagórku – w budynku spichlerza wzniesionego w XVII wieku stworzyliśmy dla Państwa miejsce, gdzie historia zderza się z nowoczesnością. Starsi mieszkańcy opowiadają legendy jak podczas oblężenia Gliwic w XVII wieku podziemnymi korytarzami ze spichlerza na gliwicką starówkę dostarczana była żywność.
Dzisiaj to my mamy przyjemność serwować Państwu dania tradycyjnej polskiej kuchni w nowoczesnej odsłonie. W kuchni używamy żywego ognia w specjalnie zaprojektowanym grillu opalanym drewnem, czyli tak jak w średniowiecznej Polsce.
W nowo powstałej wędzarni wędzimy wędliny, sery i ryby. Własnoręcznie wybrana wołowina sezonowana jest na Państwa oczach. Wszystkie dania doprawiamy ziołami z naszego ogródka. Stworzyliśmy również cukiernię, w której przypominamy staropolskie smaki.
Nazwa tego miejsca zobowiązuje do tego, by wypiekać dla Państwa świeże pieczywo. I to właśnie robimy!
Szef Kuchni
Adrian Halusiak
Jestem młodym, ambitnym kucharzem. Interesuję się głównie kuchnią polską i staropolską i to w nich czuję się najlepiej. Na talerzach staram się pokazać swoje korzenie i korzystam z regionalnych, sezonowych produktów.
Zamiłowanie do gotowania zacząłem odkrywać u babci w kuchni i to ona była moją pierwszą mentorką. Przypominając sobie jej słowa ,że „ciężką pracą ludzie się bogacą” zacząłem pracować mając zaledwie 16 lat.
Doświadczenie zdobywałem w renomowanych restauracjach i hotelach na Dolnym Śląsku, gdzie obejmowałem stanowiska zastępcy jak i szefa kuchni. Pod okiem znanych szefów szlifowałem umiejętności, które są podstawą mojego gotowania i postrzegania świata gastronomii.
Filozofia naszej restauracji
Podane godziny otwarcia restauracji są ramowe, uzależnione od wcześniejszych rezerwacji (telefonicznych, mailowych lub innych).
W trosce o wysoką jakość oferowanych dań prowadzimy głównie obsługę na podstawie wcześniejszych rezerwacji.
Oczywiście, gdy dysponujemy wolnymi miejscami i świeżymi produktami interesującymi Państwa udostępnimy stosowną ilość miejsc.
Prosimy o wyrozumiałość dla naszej polityki, gdyż chcemy stworzyć miejsce nie dla przypadkowych spotkań i ewentualnym wizyt lecz dla przemyślanego biesiadowania opartego o najlepsze i świeże produkty podane w szlachetnym, zabytkowym i zacnym miejscu, przez profesjonalną obsługę.