Ślimaki w kuchni polskiej

Kiedy myślimy o staropolskiej kuchni, wyobrażamy sobie mięsiwo z żubrów czy dzików, woły w całości pieczone na olbrzymich rożnach, bigosy zawiesiste, półgęski, a tymczasem…

A tymczasem już w średniowieczu na polskich stołach pojawiały się potrawy kojarzone przez nas wyłącznie z francuską kuchnią.

W kuchni polskiej ślimaki pojawiły się wraz z włoszczyzną i królową Boną, choć żyły na polskich łąkach od wieków. Stanowiły one danie postne, ale później stały się popularne na stołach arystokracji. Potrawy ze ślimaków cechował charakterystyczny dla kuchni staropolskiej nadmiar pikantnych przypraw – pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków.

W kuchni Spichlerza Chef Łukasz Szymon Gamoń przyrządza dla Was ślimaki w towarzystwie kurek, świeżych ziół i aromatycznego parmezanu. Po ilości serwowanych u nas ślimaków śmiemy sądzić, że i Wam drodzy Goście przypadł ten rarytas do gustu.

Zapraszamy!

Rezerwacje

Menu