Tłusty Czwartek

Czy wiecie, że pierwsze polskie pączki wcale nie były słodkie? Miały postać nadziewanego słoniną chlebowego ciasta, smażonego na smalcu. Do tego podawano je z tłustym mięsiwem i oczywiście zapijano wódką.

Na szczęście z biegiem wieków wypieki te zmieniły swoje oblicze, o czym pisał pamiętnikarz i historyk Jędrzej Kitowicz:

„Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska.”

Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło. Dlatego dbając o Wasze powodzenie i zachowanie tradycji zapraszamy na prawdziwego domowego pączka przygotowanego z naturalnych składników, od podstaw w naszej kuchni. Idealnie skomponuje się z aromatyczną kawą z likierem Baileys lub herbatą w zimowej odsłonie.

Gdyby ktoś dziś nie zdążył dotrzymać tradycji – na pączki zapraszamy również w weekend!

Rezerwacje

Menu