Na początku średniowiecza pieczywo pojawiało się tylko na stołach bogatych. Nie był to też chleb, jaki znamy z czasów współczesnych. Był raczej ciężki i gliniasty. Biedniejsi ludzie zadowalali się podpłomykami, które piekło się na otwartych paleniskach.
Rozwój młynów i nowe rodzaje zbóż sprawiły, że chleb stał się smaczniejszy i dostępny dla większej ilości ludzi. Jadano chleby z różnych zbóż i z różnymi dodatkami.
Dziś nasza tradycja bardzo mocno wiąże się z chlebem. Do dziś ważni Goście w tradycyjny sposób witani są chlebem, a wszelkie pieczywo – zgodnie z nauką naszych Babć – traktowane z najwyższym szacunkiem.
Spichlerz to budynek, w którym niegdyś składowano głównie ziarna zbóż. Nie może zatem i w naszej kuchni zabraknąć świeżego, pachnącego pieczywa, które wypiekamy bez zbędnych dodatków, z najlepszej jakości składników.
Zapraszamy drodzy Goście!